Danskt

Diktat d. 17. nov. 2017

Der var en mand, som havde tre sønner. Så skete det en nat, at de alle tre havde en dejlig drøm, og om morgenen sagde den ældste: "Jeg drømte, at jeg var til bryllup og spiste flæskesteg med svesker og syltetøj." Den næste sagde: "Jeg drømte, at jeg fik nyt tøj og sko med sølvspænder". Men den yngste ville ikke fortælle sin drøm, lige meget, hvor hårdt de frittede ham. Faderen skældte ham ud. Men drengen var stædig. Hann ville ingenting sige. 

Diktat 30. august

I Kina ved du jo nok er kejseren en kineser, og alle de han har om sig er kinesere. Det er nu mange år siden, men just derfor er det værd at høre historien, før man glemmer den! Kejserens slot var det prægtigeste i verden, ganske og aldeles af fint porcelæn, så kostbart, men så skørt, så vanskeligt at røre ved, at man måtte ordentlig tage sig i agt. 

Diktat 15. mai

hvor, råbte, glad, blevet, sulten, kaldte, straks, noget, mad, sagde, bord, brød, vin, kød, frem, satte, stykke, rørte, brødet, guld, vinen

diktat 24. apríl

sagde, gamle, noget, klogt, ønske, vidste, rigtig, hvad, skulle, gren, piletræet, grenen, guld, glæde, rundt, rørte, træernes, blade, blomsterne, græsset

Diktat 18. apríl

meget, sagde, gamle, alligevel, opfylde, endnu, ønske, tænke, havde, besetmt, hvad, sikker, rører, bliver, guld

Diktat 14. februar

gammel - besøg - helt - denne - gud - hed - havde - menneske - ville - vise - hvor - galt - meget

Diktat 7. februar

engang - konge - boede - meget - elskede - ting - lavet - guld - sølv - penge - aldrig - bedste - vidste - gæster - vise - rundt - smukke - slot

Svara hesum spurningum til síðurnar 16-22 í Busters verden

 

diktat til 15. november   

tude, lade, øen, sejlede, deres, søster, boede, gav, hver, kappe, sagde, hætten, godt, hvem, klare, selv

diktat til 8. november

meget, vred, hørte, fundet, børnene, morgen, selv, sted, blæste, fløjte, igen, jordhulen, stille, kongen, finde

Diktat til 1. november

drømte - nogen - satte - ild - morgen - sagde - drengene - jordhulen - kongens - mænd - ledte - fandt

Diktat til 3. oktober

 

nogle, drenge, kunne, tænke, hvad, hævne, fordi, havde, slået, deres, ihjel, finde, ingen, fortælle, hvor

Diktat til 6. september

havde, onkel, konge, vidste, ledte, efter, drengene, hvis, fandt, slå, ihjel, ingen, vide, boede

Diktat til 20. september

havde, hverken, bror, brødre, uvenner, vred, ihjel, værelse, hvor, tog, kniv, dræbte

Diktat orð til 30. august 2016

engang, gammel, havde, gård, boede, sammen, drenge, legede, skoven, natten, jordhule, bygget

Diktat til 07.01.16

Der var engang en fattig mand, som boede i et lille hus sammen med sin kone og deres to børn. Pigen hed Grete, og drengen hed Hans. Så døde konen, og manden fik en ny. Men hun kunne ikke lide Hans og Grete. En dag havde de ikke flere penge til at købe mad for, og de måtte gå sultne i seng.

Så sagde konen til manden:"Vi er for mange her i huset. Lad os følge Hans og Grete ud i skoven og gå vores vej. Så må de klare sig selv."

Diktat til den 03.12.15

Små dyr er vi som regel ikke bange for. De kan jo ikke gøre ret meget mod os. Men de fleste mannesker er bange, hvis de kommer for tæt på en bi eller en hveps. Den kan stikke og sprøjte gift ind.

Mange bier lever i en bikube. Den er lavet af mennesker, som holder bier. I én bikube kan der være mange flere bier, end der er mennesker i en hel by. Bier kan aftale, hvem der skal lave hvad. Nogle bygger. Nogle henter honning. Nogle føder nye unger. Nogle passer på bikuben.

Nogle bier og hvepse bygger selv deres bolig.

 

Ord, som I skal læse på til 26.11.15

vi, de, os, på, at, af, det, jeg, sig, mig, dig, også, eller, så, synes, har, godt, helt, som, ikke, den, bliver, hvad, hvem, hvor, hvordan, hvorfor, selv, ud, alle, altid, får, kan, aldrig

Diktat til 19.11.15

Bor du et sted, hvor der er et vandhul eller en sø? Så har du sikkert set en frø eller en tudse. Alle frøer kan hoppe langt og højt. Tudser kan kun kravle langsomt af sted.

Du synes nok ikke rigtigt, at det er et kæledyr. Frøer er ofte våde med slim på. Tudser har vorter, og de lugter ikke særligt godt. Når du rører dem, mærker du, at de er helt kolde. De har ikke varmt blod, som vi mennesker. Deres krop har den temperatur, som naturen nu har.

Diktat til den 12.11.15

Fugle er små og smukke, og de flyver let. Hvad er mon det andet dyr, som du kender, som er mindre, har flere farver og større vinger?

Sommerfuglen starter sit liv som et æg. Ud af dette kommer en larve, der bliver ret stor. På et tidspunkt gemmer larven sig inde i en klump. Den laver selv klumpen, som vi kalder en puppe. Senere bider den hul i puppen. Hvad kommer så ud? Det er ikke en larve. Det er en fin og færdig sommerfugl. Larverne æder af planter omkring dem. Sommerfuglene flyver hen til smukke blomster. Her samler de støv fra blomsterne.

Diktat til den 22.10.15

Lus er nogle ret små dyr. Lus lever aldrig ude i det fri. De er altid på enten mennesker eller dyr. Nogle lus lever mest af hår og hud fra dyr. Andre lus bider hul i huden. Efter det stikker de en snabel ind og suger blod. Man kan tit finde lus på katte og hunde.

Man skal være på vagt, hvis én i en klasse får lus. Lus kan kravle fra det ene barn til det andet. Til sidst kan alle børn i klassen have lus.

Lopper er store og kan hoppe langt. Dem ser man næsten aldrig på mennesker. Men der kan være mange på et kæledyr.

Diktat 01. oktober

Kender du nogen, der hverken har arme eller ben? Det findes. Dette dyr hedder en slange. Det kan alligevel godt komme frem. Det drejer fra side til side. Vi siger, at det bugter sig.

Der findes mange, mange, mange slags slanger. Nogle er ikke længere, end din finger er. Andre kan blive op til ti meter. I Danmark findes der kun to slags slanger.

Når du vokser, så bliver alt større på dig. Din hud bliver også større. Ellers skulle du tage din hud af, ligesom dit tøj. Huden på en slange vokser ikke. Den må hele tiden skifte hud, når den vokser.

Diktat 8. oktober

Kan du fortælle, hvad et kæledyr er? Det kan for eksempel være dyr som disse: kanin, skildpadde, marsvin og en fugl. Synes du, at det også kan være en fisk?

De fleste børn kan godt lide en kanin. Den kan blive helt tam. Den er blød og varm at røre ved og kæle med.

Man kan have en kanin i sin have. Men den må være i et bur. Ellers løber den langt væk. Kaniner skal have meget at spise. De kan spise planter, grønt, gulerødder og andet. De små unger er nøgne og blinde, når de fødes.

Diktat til 24.09.15

En hest har mange kræfter. En hest kan også løbe meget stærkt. I gamle dage skulle man have heste. Ellers kunne man ikke komme nogen vegne.

De fleste heste er meget store dyr. De er smukke, når de løber på en mark. De er kønne, når de rider i en skov. De er flotte når de rider på en bane.

Du har sikkert set en hest i tv. Du har vel også set den på et billede. Var det en tegning eller et foto? Har du også set en hest i naturen? Kender du nogen, der kan ride på en hest?

Dansk diktat til 17.09.15

Har du set en mus? Har du engang set en rotte? Rotten er stor, men den ligner en mus. 

I gamle dage var der mange af disse dyr. De var i husene. Og de var rundt om husene. Mus spiser resten af den mad, de kan finde i et køkken. En rotte kan også lide at spise det, den finder i et wc.

Har du mus i dit køkken? Har du rotter i din gård eller i din have? Hvem kan fange disse dyr? Hvordan kan de mon fange dem?

Dansk diktat til den 10.09.15

Der er mange folk, der har en hund. Du kender nok en hund. Måske kender du flere hunde. De hunde, som du kender, de kender også dig.

Nogle hunde er gode til at passe på. De passer på det hus, hvor de bor. De passer også godt på dem, de kender. Vi siger, at en hund er god til at holde vagt.

En hund synes ikke godt om at være alene. Så føler den, at den er meget ensom. Når man kommer hjem til hunden, bliver den glad. Det kan man se meget nemt. Man kan se det på dens hale.