Vinaflokkar

Vinaflokkar
Í Skúlanum við Løgmannabreyt eru hesir flokkar vinaflokkar:

1. flokkur og 5. flokkur (9.flokkur)
2. flokkur og 6. flokkur
3. flokkur og 7. flokkur
4. flokkur og 8. flokkur

Tá ið ein 1. flokkur byrjar í Skúlanum við Løgmannabreyt, fær hvør næmingur í flokkinum ein floksvin, ið gongur í 5. flokki. Næmingarnir hitta hvør annan á fyrsta sinni í sept./okt., har teir heilsa hvør uppá annan og spæla ymisk spøl saman. Skipað verður síðani við regluligum millumbili fyri, at næmingarnir gera ymiskt saman.

Dømi um tiltøk:

  • 5.floks næmingurin lesur søgu (ið hann hevur funnið og vant heima) fyri 1. floks næminginum.
  • Tey spæla roknispøl saman (yatzy, 10.000 ella annað).
  • Spæla saman í høllini.
  • Fara túr oman í Gomlu Hoyvíkina.
  • Osfr.

Somuleiðis er tað fast, at vinaflokkarnir dansa jólatræ saman, umframt at tey kvøða saman í jan. - feb.

Tá ið floksvinirnir eru saman, er tað ábyrgdin hjá eldra næminginum at tryggja, at floksvinurin hevur tað gott og stuttleikar sær. Tá ið floksvinirnir eru komnir at kennast væl, verður eldri floksvinurin ein, ið yngri næmingurin kann fara til, tá ið eitthvørt er áfatt. Hetta skapar tryggleika hjá yngru næmingunum, eins og tað er mennandi hjá teimum eldru næmingunum at læra at taka ábyrgd.

Eftir fýra ár sum floksvinir, tvs. tá ið 1. flokkur gerst 5. flokkur, er tíðin komin hjá teimum at vera tey “stóru” og taka ímóti næmingunum, ið tá byrja í 1. flokki.

Endamálið við at hava vinaflokkar, er at skapa tryggleika hjá yngru næmingunum, umframt at læra eldru næmingarnar at taka ábyrgd og at vísa umsorgan fyri teimum yngru næmingunum. Somuleiðis er hetta við til at styrkja samanhaldið í skúlanum uppá tvørs av flokkum.